HDR-foto

HDR – High Dynamic Range er en spennende form for fotografering, og veldig kort fortalt er dette to, eller flere eksponeringer som settes sammen til ett bilde.

Øynene våre har et langt større dynamisk område enn en fotosensor, og med HDR-teknikken fanger kameraet opp både høylys og lyser opp skygger/mørke områder som igjen settes sammen til et bilde, nesten slik vi ser det med egne øyne. Altså skaper den et mye større dynamisk omfang enn ved en enkelteksponering, og på denne måten henter den opp langt flere detaljer i bildene enn man klarer kun ved et enkeltbilde.

Så kort fortalt kan man si at til større variabler det er i lyset rundt motivet ditt, til mer nytte kan du ha av teknikken. Og teknikken generelt har utallige bruksområder, men med mobil som dette omhandler har man selvsagt noen begrensninger, men det er absolutt nok av muligheter her også til å skape magiske øyeblikk.

iPhone og iPad har innebygget HDR-funksjon, slår du på denne så lagres både originalbildet og HDR-bilde i kamerarullen din som to forskjellige bildefiler.

Og det finnes utallige HDR-apper på AppStore, selv så fortrekker jeg denne.

HDR

Den leverer jevnt over bra bilder, og failer sjeldent. Men jeg erfarer at det lønner seg å lukke appen og starte den på nytt etter ca fem bilder. Antar at det kan variere fra enhet til enhet, og det er sikkert noen variabler på hvor mye informasjon den klarer og bufre osv. uten at jeg vet noe særlig om akkurat det. Men det jeg vet, er at HDR er spennende og litt annerledes måte å fange øyeblikket på.

 

I bildeseriene under så ser du bilder tatt med den originale kamera-appen, med og uten HDR-funksjon, samt bilder tatt med en dedikert HDR-app.

 

 

Drammen-hdr-bro-2

Bildet over er tatt med standard foto-appen på iPhone 5

Drammen-hdr-bro-1

Bildet over er tatt med appen HDR

_______________

 Samme motiv, men med tre forskjellige resultater:

hdr-2-uten

Bildet over er tatt på vanlig måte, mens bildet under er med Apples HDR-funksjon

hdr-3-med

hdr-1

Og bildet over er tatt med HDR-appen

.

_________________________

Og her et par «HDR-failer»:

HDR-fail2

Rett og slett for mye motlys, i en slik situasjon kan løsningen være å løfte/senke kamera litt, eller flytte det til en av sidene slik at lyset treffer litt annerledes enn her.

HDR-fail

Ofte kan man oppleve å #faile litt med HDR-appen, som her, men flytt kameraet litt til en av sidene og forsøk igjen.

Men nå skal det også sies at motlys er ikke den letteste (uansett type kamera) utfordringen det får.

.

Her et bilde som er eksponert i medlys, solnedgang og ellers ganske så fargerikt..for mye vil nok noen si, men det kan du redigere slik at det blir litt mindre fargesprakende og fremdeles være langt rikere enn en enkelteksponering.

HDR-Sande

Hadr-Sande-Redigert

Og da kan det bli som dette, eller om ønskelig enda mindre farger… Har kun minsket litt på kontrastene på dette.

.

I all enkelhet:

IMG_9021

Og visst kan det bli både pene og harmoniske bilder med HDR, men alt med måte, smak og behag. Det viktigste er at du som fotograf er fornøyd med bildene dine og har det gøy når du fotograferer.

.

Lykke til og god fototur, med eller uten HDR 🙂

.

Comments are closed.